Att skriva, Det kreativa flödet

Hur jag skriver

Jag försöker få orden att bara flöda, inte bry mig om hur det låter eller om det blir fel. Det är sådant som går att ordna i efterhand. Men jag fastnar ibland på att jag vill få ur mig redan färdigt material, att allt ska låta klockrent redan från början. Även om jag ju vet att så inte är fallet, iallafall inte för mig. En text måste få mogna och arbetas fram. Jag brukar jobba med en text vid minst 6 tillfällen innan jag börjar bli någorlunda nöjd. Då får den ligga och vila ett tag innan den tas fram igen för att ses över ytterligare. I en lång text arbetar jag på samma sätt men arbetar där stycke för stycke. När allt sedan fått vila går jag igenom hela texten för att se så att övergångarna flyter och om något behöver läggas till eller tas bort för att få ett läsarvänligt flöde. Men ibland händer det att den där klockrena texten bara rinner ur mig på en gång, och när jag efter 5 minuter stannar upp för att läsa igenom raderna framför mig blir jag både förvånad och stolt. Denna vecka önskar jag att jag haft sådana stunder. Inte det kämpande för att få ur mig något som låter eller känns bra utan bara det där självklara. Som tur är finns det annat som behöver fixas med när det går trögt med orden. Struktur ska läggas, skrivövningar och backuper ska göras och böcker ska läsas. <3

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *