Mamma & Pappaprojektet

Materialdjungeln..

Det är inte bara att sätta sig och skriva har jag märkt och förstått. Vad är det jag vill berätta, hur vill jag berätta det och hur delar jag upp allt i olika kapitel och vad ska varje kapitel innehålla? Jag har en massa material att utgå ifrån för att få ihop en bra historia men vilka fakta och vilka händelser ska in var? Hur får jag ihop det så det blir ett flöde och är det något jag glömmer som är viktigt att ha med? Har jag all information jag behöver eller bör jag läsa på ytterligare och från fler synvinklar? Och hur vet jag när jag har tillräckligt för att göra en rättvis skildring?  Jag fick tips från Alex om ännu en bok att läsa, ”Bron vid Andau” som skrevs av den kända amerikanska författaren James Michener som åkte till den lilla byn Andau i Österrike där många Ungrare tog sig över Einserkanalen från Ungern till Österrike. Han intervjuade runt 2000 flyktingar om livet i Ungern under den kommunistiska regimen och de intervjuerna blev till denna bok. Intressant att veta är också att bron som pappa och Alex korsade för att nå friheten sprängdes bara några dagar efter de tagit sig över. Boken ska jag genast leta reda på, på bibliotek eller antikvariat. Men först ska jag läsa klart den bok jag håller på med nu.  Ännu en skildring skriven av flera frihetskämpar. Den heter ”Vi kämpade för Ungern-Frihetskämparnas egen berättelse” och är utgiven av Institutet för samhällsforskning i Mullsjö 1957.

I veckan fick jag ett långt mailsvar från Alex där han svarade på mina frågor och lite därtill. Han har så mycket intressant att säga och jag vill få med så mycket jag kan när jag sätter mig ner för att skriva. Många intressanta fakta men också roliga anekdoter om det de gjorde tillsammans och som får mig att skratta när jag läser dem. Busfrön kan man nog säga att de var. 🙂  Han tar sig verkligen tid att hjälpa oss med detta och det är så fint att han bryr sig. En av frågorna jag hade till honom var hur min far var under barndom och tonåren, hur uppfattades han av andra, vilken personlighet hade han? Alex beskrev honom ur sin synvinkel och när han åker ner till Ungern i höst för att gå på klassåterträff erbjöd han sig att ta med sig frågan till de gamla klasskamraterna de hade. Så otroligt omtänksamt av honom vilket hjälper mig mycket för att få en uppfattning om vem pappa var då och hur han uppfattades av sina vänner. Det ger mig mycket i mitt personporträtt av honom och för att få honom mer levande i min text. Otroligt tacksam över det!

Nu är det dags att sluta planera och strukturera för dagen, tar istället fram boken och läser om fler livsöden….

20160407_212549

2 Comments

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *